diumenge, 13 de març del 2016

1641-2016: 375è aniversari de la Primera República Catalana.

El relat que s’ha posat sobre la taula per a explicar l’origen de la destrucció de la nació catalana insisteix una vegada i una altra sobre els fets de 1714. Però la gènesi del conflicte entre Espanya i Catalunya arrenca amb la revolució de 1640. També, com ara, aquells fets arriben al seu clímax precedits d’un paisatge social i econòmic afectat per una profunda crisi d’abast global. També, com ara, aquells fets son la conseqüència d’un moviment revolucionari de naturalesa social, que ràpidament s’eleva al rang de categoria nacional. També, com ara, la resposta d’Espanya va ser l’asfixia econòmica, social i política de Catalunya.

 

La revolució de 1640, que coneixem com la guerra dels Segadors, es el punt culminant d’un llarg procés de empobriment i destrucció de les classes productives de Catalunya, en un context de crisi econòmica d’abast europeu, que va conduir a la societat catalana a un clima de descontentament i revolta.  Aquesta crisi venia precedida d’una sèrie d’elements que, en alguns casos sorprenentment, observem que es revelen novament en l’actualitat.  La crisi de 1640, com l’actual, es un episodi d’ensorrament econòmic i de revolució social que a Catalunya es transforma ràpidament en un moviment de reivindicació nacional.

Posem fil a l’agulla. Catalunya havia viscut un segle llarg d’expansió econòmica i demogràfica. La victòria de la revolució pagesa dels Remences (1486) havia obert un escenari nou en tots els àmbits. Catalunya havia assajat allò que contemporàniament definiríem com una “reforma agrària”. Amb totes les seves conseqüències: emergència d’una nova classe de petits productors agraris independents, creació de circuits comercials de la producció agrària per a absorbir i distribuir els excedents del consum local, i impuls de la classe artesanal pre-industrial que creixia seguint la inèrcia del sector agrari. En definitiva, Catalunya vivia –a inicis de la centúria del 1600- un procés de mercantilització que generava una important riquesa.

Però la gran crisi del segle XVII aviat es va deixar notar. En aquell context les economies nacionals eren molt vulnerables i els efectes -per contagi- d’una crisi a nivell continental resultaven inevitables. No obstant a Catalunya, com a qualsevol altre país d’Europa, aquesta gran crisi va adquirir ràpidament uns matisos propis i genuïns, íntimament relacionats amb la singularitat social, política i jurídica del país.

Primera causa: La corrupció de les elits polítiques i econòmiques.

La creació dels circuits comercials de productes agraris va impulsar l’emergència d’un fenomen que actuava a l’ombra dels mercats reglamentats: l’especulació. I d’una figura que actuava a l’ombra del poder establert: l’especulador. Per entendre-ho cal aclarir que en aquell moment Catalunya no disposava d’un aparell hidràulic (una xarxa de regadiu) desenvolupat que garantís uns mínims de producció anyals al marge del comportament de la climatologia. Les collites eren molt irregulars. Un parell o tres de males anyades consecutives (de sequeres o d’inundacions) provocava un col·lapse en el sistema alimentari del país. I això beneficiava l'existència de pràctiques -tolerades pel poder- d'acaparació d'aliments i especulació de preus. 

Els governs de les ciutats importants del país (Barcelona, Perpinyà, Lleida, Girona, Tarragona, Vic, Reus, Manresa, Cervera, Tortosa) havien de destinar importants recursos del pressupost municipal per a adquirir blat i coure pa, que es racionava convenientment. Era una qüestió d’ordre públic, per que els episodis de fam a ciutat es transformaven ràpidament en avalots i destrucció de les propietats de les classes privilegiades. En aquestes operacions de compra de cereal, generalment, les autoritats acudien als grans comerciants de blat del país, que la documentació coetània anomena reveladorament “negociants de grans”.

Un gran negoci només a l’abast de les grans fortunes. Per que les successives “males anyades” de principis del 1600 varen incrementar el fenomen fins a convertir-lo en una pràctica habitual i absolutament desregulada. Les fonts ens revelen una connivència escandalosa entre els especuladors i els elements destacats de l’aparell polític de la monarquia a Catalunya. Les institucions del país havien denunciat repetidament –sense èxit- el contraban de blat cap a França i cap a Castella orquestrat per l’oficina del virrei, mentre les grans ciutats de Catalunya patien fortes restriccions o, fins i tot, episodis de fam que es saldaven amb una multitud de morts producte de la violència i de les malalties.

Segona causa: La ruïna i desnonament de la petita pagesia.

Els especuladors –i els governants que col·laboraven en les maniobres d’acaparament i contraban de cereal- havien aconseguit el control absolut dels circuits comercials agraris, i en conseqüència el control absolut sobre els preus de compra i de venda. Amb l’imperi de la pràctica especulativa els preus dels productes agraris situats a la terra (el benefici del productor) és varen ensorrar. A partir de 1627 el camp català es va col·lapsar, i els petits pagesos lliures (propietaris o llogaters) es varen veure abocats a la ruïna. I de retruc el sector econòmic de l’artesanat rural. Una situació que va afectar a les ¾ parts de la població de Catalunya.

La petita pagesia lliure va ser víctima d’una bombolla cerealística. Els “negociants de grans” durant els anys de bonança anteriors a la crisi, varen estimular l’increment de la producció unflant escandalosament els preus del blat. Els pagesos, si be no eren beneficiaris directes d’aquesta inflació monstruosa, si que es sentien estimulats a aportar més producció als circuits comercials. Durant el primer quart del 1600 assistim a una fenomenal rompuda de boscos transformats en terres de conreu. I també assistim a un progressiu –i colossal-  endeutament de la classe pagesa per a fer front a la inversió. Les fonts documentals revelen una quantitat significativa de masses d’endeutament familiar que equivalien –en moltes ocasions- al valor  conjunt de la vivenda i del negoci que responien pel deute.

En aquest punt observem que la petita pagesia lliure també va ser víctima d’una “bombolla immobiliària. Per que, generalment, els creditors (els prestamistes) eren els mateixos que havien estimulat la inversió, ... i els mateixos que controlaven els preus de la producció. Els especuladors –els “negociants de grans”- eren en aquell context l’aparell financer del país. La seva reprotxable activitat els havia reportat uns excedents formidables de tresoreria que dedicaven en part al crèdit hipotecari . I amb la ruïna de la petita pagesia –i del petit artesanat pre-industrial-,  va sorgir un fenomen tràgic fins aleshores desconegut en el paisatge social i cultural català; i contra el qual no hi havia cap tipus d’experiència ni mecanisme corrector: els desnonaments.

Tercera causa: la militarització del camp.

Els desnonaments varen provocar una crisi colossal en la organització social del país. La primera conseqüència directa va ser la destrucció de milers d’unitats familiars. Les taxes de mortalitat –especialment de població infantil- es varen disparar. I  els masos potents -els que resistien millor la crisi- es van omplir de “mossets” i de “minyones”  orfes que eren posats a treballar en condicions infrahumanes.  Els boscos que havien sobreviscut a les rompudes agràries es van omplir de gent arruïnada i desclassada, que s’organitzaven amb normes molt primàries i que vivien amb molta precarietat. Algunes fonts estimen un volum aproximat del 10% -15% de la població del país. Una xifra molt significativa que en l’actualitat equivaldria a un milió de persones.

Aquestes comunitats varen alimentar notablement el fenomen bandoler. Bàsicament el bandolerisme anti-social. A diferència de les colles organitzades de bandolers –que tenien entre els seus objectius l’assalt als masos, els hostals, les adoberies-; el bandolerisme anti-social, per raons obvies, es va especialitzar en l’atac a caravanes de comerciants, botiguers de carro i viatgers solitaris. Els camins varen esdevenir impracticables. El comerç es va ressentir. I els “negociants de grans”, que veien amenaçat el seu sistema, varen pressionar a les institucions. El bandolerisme, que fins a l’esclat de la crisi havia estat un problema polític, va esdevenir una qüestió d’ordre públic.

I el comte-duc d’Olivares, el privat del rei, va tenir el pretext perfecte per a ocupar militarment Catalunya. El país, que havia patit el transit permanent de soldats cap al front de la guerra que les monarquies hispànica i francesa mantenien estacionat al Rosselló, va haver de suportar una ocupació estàtica i definitiva dels exercits espanyols. Les tropes varen ser allotjades a les cases dels pagesos. En canvi, la petita noblesa i els mercaders, per dret, estaven exempts d’aquesta obligació. El previsible xoc es va produir i la convivència es va tornar insostenible. Els soldats del rei espanyol varen cometre milers de crims en forma de robatoris, agressions, violacions, mutilacions i assassinats; que en la immensa majoria dels casos varen restar impunes. I l’espurna que va encendre la revolta no es va fer esperar.

Amb aquest paisatge resulta fàcil imaginar els fets de la diada de Corpus de 1640, que marquen l’inici de la revolució dels Segadors. Una revolta que en paraules del professor Reglà (un dels grans especialistes de la història moderna de Catalunya) va ser a l'inici  “un aixecament pagès anti-fiscal i anti-senyorial, sense un lideratge i un objectiu definit”.


Pocs mesos més tard, el febrer de 1641, Pau Claris com a President de la Generalitat, amb el suport de tots els estaments de govern del país proclamava la República Catalana, i organitzava el seu govern seguint el model de les repúbliques independents de la península italiana. D’immediat es va procedir a dictar ordres de captura i empresonament contra els més destacats “negociants de grans” de Catalunya. Però cal no oblidar que el govern que es va constituir –l’estament que va gestionar el poder de la nova república- estava format íntegrament per elements que procedien del braç eclesiàstic i del braç dels mercaders. Catalunya, que havia iniciat una revolta social, va acabar portant a terme una revolució nacional liderada per les elits polítiques i econòmiques. Catalunya, 1641. Fa tres-cents setanta cinc anys. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada