diumenge, 3 d’abril del 2016

LA SUPERMORTALITAT FEMENINA A LA CATALUNYA DE L'ANTIC REGIM.


En les societats agràries de l’Antic Regim el gènere de la descendència tenia una importància vital. Els nens eren més valorats que les nenes i rebien més protecció i més atencions alimentàries i sanitàries. En aquell context cultural, les nenes eren considerades elements no aptes per a l’aparell productiu. Arribades a l'edat adulta, la sort de les dones no era millor. Destinades a una funció estrictament reproductiva, patien un deteriorament físic accelerat producte d'una situació continuada d'embarassos i parts.  Mai fins llavors, les dones havien estat en una situació de tanta vulnerabilitat.


La mortalitat infantil

Les fonts revelen que el fenomen de la supermortalitat femenina es va produir de forma especialment acusada al medi rural. L’Europa del 1500 era un món bàsicament rural. I Catalunya no era una excepció: les ¾ parts de la població residia en nuclis poblacionals inferiors als cinc mil habitants. I les mateixes fonts revelen que les ¾ parts de la població rural exercia la seva activitat principal en el sector agro-ramader. En definitiva, un fenomen que afectava els 2/3 del total de la població del país.

Durant la centúria del 1500, els salaris van inflaccionar com no ho havien fet mai: l’expansió econòmica del país va provocar una demanda de mà d’obra sense precedents que, en part, es va cobrir amb la immigració occitana. Els grans masos es varen omplir de personal subaltern. Però les petites i mitjanes explotacions –que havien esdevingut el règim majoritari- confiaven la força motora de treball en la seva pròpia capacitat de generar recursos. En resum, tenir fills i aconseguir criar-los fins a l’edat justa (set o vuit anys) per a incorporar-los a l’aparell productiu familiar.

Per a il·lustrar el fenomen acudim a les fonts documentals d'una petita població situada a cavall de la Catalunya central i les planes occidentals del país: Vallfogona de Riucorb. Una tria que respon a les característiques específiques de la plaça objecte de l’estudi que la converteix en un paradigma extrapolable al conjunt del país. Observem en el gràfic que s’exposa a continuació, com les piràmides de població infantil revelen una osca important en el sots-segment "6 a 10 anys", que correspon a l'etapa més sensible en el creixement de la persona.


El Memorial de 1592 censa un total de població de 352 habitants, distribuïda en 193 homes (el 55% sobre el total) i 159 dones (el 45% sobre el total). 10 punts percentuals que expliquen moltes coses. Els “pàrvuls” (la població menor de 14 anys) sumava 115 persones (el 30% de la població), distribuïdes en 63 nens (el 55% del segment) i 52 nenes (el 45% del segment). En aquest segment, també apareix el decalatge de 10 punts percentuals que revela el còmput total de població.

Les seriacions de naixements de les dècades immediatament anterior i posterior a 1592 detallen un nombre similar de naixements de nens i de nenes, que no expliquen l’osca de població infantil femenina. En canvi, els Llibres d’Òbits del mateix període contenen una esgarrifosa relació –per ser desproporcionada– de defuncions de nenes, extrem que prova d’una manera definitiva la “supermortalitat femenina” en el col•lectiu de població infantil de la comunitat.

Aquest fenomen, que va ser general durant l’antiguitat i l’edat mitjana, es va incrementar sobtadament durant els primers segles de l’edat modernaLa proliferació massiva de petites i mitjanes explotacions, com a resultat de la revolució Remença, va provocar -en aquell context cultural i econòmic- una explosió del fenomen. La societat de la Catalunya barroca dels segles XVI i XVII -que va conèixer l’accés a l’ús i a la propietat de la terra de les classes històricament més desfavorides- va conèixer de primera mà l’expansió del fenomen en la seva màxima expressió.

La mortalitat adulta.

El gran cicle expansiu de 1486-1640 (Revolució dels Remences a Revolució dels Segadors), sobretot el període central de 1553-1627, va provocar també canvis substancials en els esquemes socials, impulsats per la bonança econòmica general. Les famílies econòmicament ben situades casaven els fills i les filles en edats molt primerenques (entre els 16 i els 18 anys), amb el doble objectiu d’assegurar el relleu patrimonial i d’incrementar la massa laboral familiar.

Les morts de dones de primer part –amb indiferència de la seva condició econòmica- eren freqüents. Hi contribuïa el fet esmentat anteriorment que moltes dones s’enfrontaven al primer part a una edat molt primerenca. Però la màxima incidència es produïa a partir de la mitja dotzena de parts. No cal fer un gran esforç per imaginar que l’exposició continuada -durant anys- a una situació d’embaràs i part provocava un notable deteriorament de l’estat físic de les dones, que es traduïa en una considerable mortaldat entre la població femenina.

Observem en la gràfica que s'exposa a continuació que el sots-segment “de 15 a 29 anys” -el primer tram de la població en edat reproductiva- revela una sorprenent correcció de forces demogràfiques entre homes i dones. Aquesta dada, però, cal emmarcar-la en una fenomenologia diferenciada: l’emancipació i emigració de la mà d’obra masculina. Aquells nens –ara fadrins- concebuts i parits per esdevenir “braços per a treballar”, que escapaven de les dures condicions laborals familiars per crear -en un altre entorn- el seu propi aparell productiu, ... seguint el mateix model !!!.



En canvi a posteriori, equilibrada la balança local de distribució de treball i força motora de treball, observem el decalatge considerable entre la població masculina i femenina. En el sots-segment de “30 a 44 anys” –el segon tram de la població en edat reproductiva-, la caiguda d’efectius femenins -tenint en compte que en el tram d’edat anterior les forces estan equilibrades- és considerable: els homes passen a representar el 60%, i les dones, només el 40%.

Els detalls que transcriuen els rectors en els Llibres d’Òbits són esfereïdorament dramàtics: dones relativament joves (entre 30 i 40 anys) “amb el cos desllorigat” i “amb les forces acabades”, que acumulaven un historial que sumava entre mitja dotzena i una dotzena d’embarassos i de parts. I sense distincions. Les difuntes de classe benestant se situaven a la banda alta (de 10 a 12 embarassos i parts), i les de classe humil, a la banda baixa (de 6 a 10 embarassos i parts). La diferència estibava en l’edat de matrimoni: les “noies riques” eren casades entre els 16 i els 18 anys, i les “noies pobres”, entre els 23 i els 25 anys.

Òbviament, aquest fenomen produïa una crua selecció natural que impedia a les dones arribar a la vellesa en la mateixa quantitat i condicions que els homes.


Il·lustració de l'encapçalament: "Magdalena penitent". Oli sobre llenç. Estil Barroc. Caravaggio (1596). Palazzo Doria Pamphili. Roma.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada